Roma Koragyermekkori Hálózat – Romani Early Years Network

Blog

MINI INTERJÚK REYN TAGOKKAL

Mini interjú Kardos Beáta óvodapedagógussal, egyik legrégibb REYN taggal.

Mesélj kérlek egy kicsit magadról és az intézményről, ahol dolgozol.

Kardos Beáta vagyok, 1985 óta vagyok óvodapedagógus. 2002 óta dolgozom a XIII. kerület, Napraforgó Tagóvodájában, mint óvodapedagógus. A régebb időben óvodánk, olyan környezetben működött, ahol nagyon sok roma család élt, ezért hosszú évekig kiemelten fontos területként tekintettünk arra, hogy családjainkkal jó kapcsolatot alakítsunk ki, ill. olyan képzéseken vegyünk részt, ami megkönnyíti az együttműködést. Óvodánkban 2003 óta vagyok gyermekvédelmi felelős, így még közelebb kerülhettem a családokhoz. Ebben az időben a kerületünkben is Etnikai programot dolgoztunk ki, több olyan képzésen vehetem részt, ahol a családokkal való együttműködést, a gyerekekkel való bánásmódot, új módszereket ismerhettem meg. (romológia, „Kedves-ház pedagógia”, Interkulturális nevelés, kompetencia alapú óvodai nevelés, projekt pedagógia, drámajáték stb.) Az intézményem mindig támogatott abban, hogy a munkámhoz szorosan kapcsolódó, de a roma gyerekek elfogadásával kapcsolatos programokhoz csatlakozhassam, ill. részt vehessek kapcsolódó képzéseken.

Mit szeretek legjobban a munkámban???

Hát a gyerekeket!!! Nagyon szeretem a kihívásokat, az új módszerek kipróbálását. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a szülőkkel sikerül jó kapcsolatot kialakítani, szeretem, ha a gyerekek szeretnek oviba járni, sikereket érek el az érzelmi kompetenciák fejlesztése területén.

És mi a legnagyobb kihívás számodra?

....hát az adminisztráció…, de félre a tréfát..!! A bizalmi kapcsolat kiépítése a családokkal, közösség építés sikeressége, és bizony nagy kihívás olykor a kollégák bevonása ezekbe a tevékenységbe, népszerűsítése.

Mit gondolsz, a Roma gyerekekkel foglalkozó szakembereknek milyen szakmai támogatásra van a leginkább szükségük?

Empatikus, együttműködő testületre, Új, jó módszerek megismerése, lehetőség képzéseken való részvételre, érzékenyítő tréningekre, eset-megbeszélésekre, tapasztalatcserére, szupervízióra.

Végezetül: mit üzennél azoknak a fiataloknak, akik most kezdenek el Roma kisgyerekekkel foglalkozni?

Csodálatos dolog velük foglalkozni, elérni, sikerként könyvelni el, hogy szeretnek hozzánk járni, hogy bár kezdetben lehet, hogy nehéznek tűnik, de minden gyerekhez, családhoz megvan a „kulcs”, csak rá kell találni. Nagyon fontos a munkában, az empátiakészségünk fejlesztése, saját magunk érzékenyítése, folyamatos útkeresés, de MEGÉRI! Természetesen nem csak a roma gyerekek nevelése tekintetében tartom fontosnak ezt a munkát, hanem minden gyermek elfogadása tekintetében!

Remélem tudtam segíteni, és szeretném ha megmaradna jó kapcsolatunk, és továbbra is kaphatnék segítséget Tőled!

mese-boti-niki-pisti-1

"Fontos a türelem"- interjú Erősné Balogh Szilvia REYN taggal, az Emelkedő Csillagok Roma Nők Egyesületének elnökével. 

Mesélj kérlek egy kicsit a szervezetről ahol dolgozol.

Jelenleg Nagyecsed Város Önkormányzatánál dolgozom főállásban mint projekt vezető. Másodállásban vállalkozó vagyok. És van egy szervezetem amelynek az a neve Vasdune Cherhaja –Emelkedő Csillagok Roma Nők Egyesülete. 2014 márciusában jegyezték be a szervezetemet én vagyok az elnöke és ez év júniusában már nyertünk  pályázatot amelyből egy nemzetközi fesztivált rendeztünk 2014.08.04-én. Ezenkívül a Fiatalok lendületben című pályázaton nyertünk pénzt egy nemzetközi táborra.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

A munkámban nagyon szeretem, hogy segíthetek a népemen a cigány nemzeten. Jelentős és számos olyan programot tudtam hozni a településemre ami sok embernek megváltoztatta az életét.

Számodra mi jelenti a legnagyobb kihívást a munkádban?

Minden nap egy kihívás, hiszen származásom nagyon sokban befolyásolja az életemet. A legnagyobb kihívás, hogy a kitűzött célt elérjem de csak pozitív lépésekkel

Mit gondolsz, a Roma gyerekekkel foglalkozó szakembereknek milyen szakmai támogatásra van a leginkább szükségük?

Szerintem nagyon fontos elsősorban az érzékenyítésük a szakembereknek és olyan módszertant bemutatni számukra amivel a saját tudásukat és tűrőképességüket erősítik. Ezáltal a gyermekeket sokkal türelmesebben és hatékonyabban tudják segíteni, nevelni.

Végezetül: mit üzennél azoknak a fiataloknak, akik most kezdenek el Roma kisgyerekekkel foglalkozni?

Nagyon fontos, hogy mindenképpen akkor válassza ezt a szakmát ha elhivatottságot érez magában. Fontos a türelem, a hozzáállás és a bizalom. A gyerekeknek érezniük kell, hogy az a felnőtt aki velük foglalkozik szereti, segíteni akar és bízhat benne. Éppen ezért azt üzenem a fiataloknak, hogy legyenek türelmesek, kitartóak, legyen a tarsolyukban a szeretet a nyugalom és a kreativitás. És minden képen fejlesszék magukat.

Erosne Szilvi