Roma Koragyermekkori Hálózat – Romani Early Years Network

Felhívás szakmai tanulmányútra a Meséd – Mesélő édesanyák projekt meghívásából

Szeretettel meghívjuk a REYN és a Partners Hungary Alapítvány szakmai intézménylátogatására 2016. június 22.-én. Az szakmai nap célja, hogy a Roma kisgyermekekkel foglalkozó szakembereknek lehetőséget nyújtson a szakmai fejődésre, valamint hálózatépítésre. A szakmai nap ezúttal egy 1 napos utazás Csobánkára, a Meséd- Mesélő édesanyák projekt meghívásából.

A Meséd (Mesélő Édesanyák - Story Telling Mothers) projekt, eredetileg Furugh és Raymond Switzer gondolataiban fogant meg 2003-ban. Furugh ezután egyéni kezdeményezés keretében kipróbálta a magyar Baha’i közösség Országos Szellemi Tanácsának támogatásával, amely a szükséges anyagköltséget biztosította. Majd a projekt az „Egység a Különféleségben” Alapítvány égisze alatt indult növekedésnek 2006-ban. Azóta működik számos helyen országszerte a helyi önkormányzatokkal együttműködve és a Nyílt Társadalom Intézet és a Roma Oktatási Alap további támogatásával. Meséd arra a jól ismert tényre alapul, hogy a szülői támogatás elengedhetetlen a sikeres óvodai fejlődéséhez, és a gyermekek iskolai előmenetele szoros összefüggést mutat a szülők iskolázottságával és a tanuláshoz való hozzáállásával. Ha javítani akarjuk a roma gyermekek és fiatalok részvételi arányát az oktatási rendszer minden szintjén, ezzel növelve az egyenlő esélyeket, akkor támogatást és képzést kell nyújtanunk a szülőknek és mindenekelőtt az édesanyáknak, akik a legtöbb esetben otthon vannak a gyermekekkel, és a legnagyobb hatást gyakorolják rájuk. http://www.eaka.hu/hu/mesed

A szép mesekönyvek használatával, ebben a körfolyamatban kíván a Meséd program változást hozni, azzal, hogy kellemes élményt kapcsol a könyvekhez és az olvasáshoz, ami azonnal megjelenhet a gyerekek mindennapjaiban. A heti összejöveteleken képzett segítők együttműködésével az édesanyák egyszerű mesekönyvekkel ismerkednek meg. Felfrissítik, és fejlesztik az olvasási készségeiket, és bíztatást kapnak, hogy beszélgessenek az elolvasott történetekről.

A szakmai napra az alábbi jelentkezési lap kitöltésével lehet jelentkezni. A jelentkezési lapokat a laszlozs@partnershungary.hu  e-mail címre kérjük visszaküldeni 2016.06.14.-ig. A szakmai napra a létszám maximalizált, a jelentkezéseket a lapok beérkezése után egy szakmai bizottság bírálja el a jelentkezési sorrend és a szakmai motiváció alapján.

JELENTKEZESI-LAP

A jelentkezés feltétele az egész napos jelenlét és a REYN tagság. A REYN hálózatba való jelentkezés ingyenes, és éves tagdíj sincs. Tagnak jelentkezni a REYN honlapon keresztül lehet: www.reyn.hu

A szakmai napon való részvétel, az utazás (Csobánkára, és a vidéki résztvevőknek Budapestre is) és az ellátás (ebéd) teljesen ingyenes.