Roma Koragyermekkori Hálózat – Romani Early Years Network

Hatékony együttműködés roma szülőkkel – workshop – 2019-február 25.

Felhívjuk figyelmeteket legújabb REYN képzésünkre, melynek fókusza a tapasztalati tanulás elősegítése (óvópe)dagógusoknak, védőnőknek és egyéb segítő foglalkozású szakembereknek a roma szülőkkel való kommunikációban, a partneri kapcsolat megteremtésében, a roma családok szokásainak megismerésében és megértésében.

A workshop 2019. február 25-én 10.00-16.00 között kerül megrendezésre Budapesten.

A képzés tandíját, az ellátás és részleges útiköltségét a REYN (Romani Early Years Network) magyarországi hálózata és a Partners Hungary Alapítvány állja.

A jelentezéshez az alábbi linken és a weboldalon található online jelentkezési lapot kell legkésőbb 2019. február 17-ig kitölteni. A határidő után beküldött jelentkezési lapokat sajnos nem áll módunkban elfogadni. A képzésre a létszám 15 főben maximalizált, a jelentkezéseket a lapok beérkezése után egy szakmai bizottság bírálja el a jelentkezési sorrend és a szakmai motiváció alapján.

A felhívás minden olyan REYN tagnak szól, aki munkájában közvetlenül foglalkozik roma kisgyerekkkel (óvódapedagógus, bölcsődei gondozó, védőnő, gyermekorvos, tanító, családgondozó, szociális munkás, stb.). A jelentkezés feltétele: REYN tagság, és a kitöltött online jelentkezési lap. A REYN hálózatba való jelentkezés ingyenes és éves tagdíj sincs. Tagnak jelentkezni a magyar REYN hálózatba az alábbi honlapon keresztül lehet: www.reyn.hu.

A képzés helyszíne: Budapest, H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központ (1085 Budapest, Horánszky u. 13.

A workshop célja:  Tapasztalati tanulás elősegítése, segítségnyújtás óvópedagógusoknak, védőnőknek, segítő foglalkozású szakembereknek a szülőkkel való kommunikációban, a partneri kapcsolat megteremtésében, a roma családok szokásainak megismerésében és megértésében. A tréning olyan azonnal hasznosítható ismereteket kínál, amely a szülő és a segítő szakember partneri kapcsolatának alapszik, annak érdekében, hogy ebben a partneri viszonyban támogatni tudják a gyermekek pszichés és mentális fejlődését. A tréningen elérhető tudás, ismeret segít a szülőkkel való jó kapcsolat és együttműködés kialakításában, az eseteleges konfliktusok megelőzésében, egymás jobb megértésében.

A workshop tartalma: Roma családok és pedagógusok, egészségügyi szakemberek közötti kommunikáció, élhetőbb kapcsolat kialakítása. Az érintettek szociális és kulturális hátterének megismerése. Hogyan közeledjek, hogyan értessem meg magam?

Workshop módszerei: A workshop a résztvevők tapasztalaira épül, interaktív formában, szituációs és helyzet- gyakorlatokból, csoportos munkákból áll. A hétköznapi helyzeteket szimulált gyakorlatokban a résztvevők kiscsoportos és páros munkát végeznek, hogy a műhelyen saját élményt szerezzenek és tanuljanak egymástól. Mindezekhez a workshop vezetői kapaszkodókkal, magyarázatokkal szolgálnak.

Workshop trénerei: Nagy Erzsébet Emese Partners Hungary Alapítvány roma származású munkatársa vagyok. Jelenleg a roma mediátorok hálózatát koordinálom, és oktatás fókuszú projektet vezetek. Hat éves volt a kislányom, amikor lehetőségem adódott egy korai gyermekkori fejlesztéssel foglalkozó projektben részt venni, melynek rövid időn belül munkatársa lettem. Három évig foglalkoztam roma anyukákkal, és dolgoztam aktívan együtt óvónőkkel és védőnőkkel, településvezetőkkel.

Rézműves Szilvia Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szereztem szociálpolitikai diplomát. Facilitátori képzést 2001-ben végzetem. Ismereteimet egy roma fiataloknak szóló nemzetközi program keretében bővítettem vezetés és menedzsment témakörben, Dániában. Az Európa Tanács roma mediációs programjának hazai vezetője voltam. Jelenleg 2 projekt vezetek, amelyek a roma gyermekek koragyermekkori fejlődését, és a szegény roma közösségek egészségügyi helyzetét hivatottak javítani. Ezekben szorosan együttműködök óvópedagógusokkal, védőnőkkel, döntéshozókkal és mediátorokkal. Hiszem, hogy a gyermekek közösségeivel és családjaival való hatékony interakció segít az erősségek és a gyengeségek jobb megértésében.